• «Όταν ένας συλλέκτης φτάσει να έχει τη μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών αντικειμένων τέχνης, μοιραία παύει να του ανήκει, πάει στην ολότητα».

    Παύλος Κανελλόπουλος

Το Μουσείο

«Δεκαετίες κυνηγιού χαμένων θησαυρών, κυνηγιού μεταφρασμένου σε τεράστια χρηματικά ποσά κατέληξαν σε μια τεράστια συλλογή –πρότυπο, που, με τη σειρά της, κατέληξε, ως κοινό ελληνικό κτήμα, στην πρώην οικία Μιχαλέα, στα ριζά της βορειοδυτικής πλευράς του Ιερού Βράχου» ο Παύλος Κανελλόπουλος πραγματοποίησε έτσι το όνειρό του: πού αλλού καλύτερα, παρά κάτω από την Ακρόπολη…». Απόσπασμα από το βιβλίο ΣΚΕΨΕΙΣ, ΑΘΗΝΑ 1990.

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου δημιουργήθηκε για να στεγάσει την ανεκτίμητη ιδιωτική έως τότε συλλογή του ζευγαριού, που αριθμούσε περίπου 7000 αντικείμενα –έργα τέχνης από τους προϊστορικούς χρόνους έως το πρόσφατο παρελθόν, αποδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική συνέχεια του ελληνισμού.

Με την ίδρυση του Μουσείου, η πλουσιότερη ιδιωτική συλλογή ελληνικής τέχνης, έγινε δημόσιο αγαθό, πολύτιμος μάρτυρας της συνέχειας της ελληνικής τέχνης. Το Μουσείο στεγάστηκε στο νεοκλασικό αρχοντικό κτίριο –οικία Μιχαλέα του τέλους του 19ου αι., το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί, στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, κάτω και δίπλα από τον επιβλητικό βράχο, στέκει φιλόξενο και οικείο, ξεδιπλώνοντας στο εσωτερικό του ιστορία ελληνικής τέχνης αιώνων.

Έπειτα από 28 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου και μετά το θάνατο του Παύλου Κανελλόπουλου, η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου χρηματοδότησε την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να προβάλλονται σωστότερα τα εκθέματα και να εξυπηρετείται ένας βασικός σκοπός λειτουργίας του, η κατανόηση της ελληνικής τέχνης, η εξέλιξή της, η πολυμορφία της ανάλογα με το χρόνο και το γεωγραφικό σημείο που δημιουργήθηκε και η συνέχειά της.

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Ιστορικό

Το αρχοντικό Μιχαλέα χτίστηκε το 1894 για να στεγάσει την παλιά αθηναϊκή οικογένεια. Τη δεκαετία του 1960 -1970 απαλλοτριώθηκε και αναστηλώθηκε από το Ελληνικό Κράτος. Έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, τον Ιούλιο του 1976, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, για να λειτουργήσει ως Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, στεγάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής συλλογής του ζευγαριού, που απαριθμούσε ελληνικά έργα τέχνης από τους προϊστορικούς χρόνους έως το πρόσφατο παρελθόν.

Έπειτα από είκοσι χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Μουσείου, το κτίριο παρουσίαζε σημαντικά σημάδια φθοράς, κυρίως εξαιτίας των υπογείων νερών που διέτρεχαν το βράχο της βορείου κλιτύος της Ακρόπολης. Το 1995 κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του κτιρίου, για την οποία εκπονήθηκε μελέτη από τη Διεύθυνση Μελετών του Μουσείου του Υπουργείου Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωση του έργου το 1996, με χρηματοδότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, η συλλογή οργανώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατά χρονολογική σειρά, θεματικές και γεωγραφικές ενότητες, ώστε να προσαρμόζεται άριστα στα επίπεδα και το χαρακτήρα του κτιρίου.

Από την ίδρυσή του έως το 2004, τα εκθέματα του μουσείου στεγάζονταν στους τρεις ορόφους της οικίας και στο χώρο του υπογείου, ωστόσο ο διαθέσιμος χώρος δεν επαρκούσε για να τα χωρέσει. Χίλια ακόμη αντικείμενα της συλλογής του ζεύγους Κανελλοπούλου, τα οποία είχαν ενταχθεί στα δωρητήρια συμβόλαια παρέμεναν στην αποθήκη του Μουσείου ή στο σπίτι των ιδιοκτητών τους.

Μοναδική λύση θα ήταν η επέκταση των χώρων του Μουσείου, η οποία θα έβγαζε στο φως τα αποθηκευμένα αντικείμενα αλλά και θα επέτρεπε τον καλύτερο διαχωρισμό των ενοτήτων των αρχαίων εκθεμάτων, τα οποία είχαν αναγκαστικά συσσωρευτεί.

Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου αγοράστηκε το όμορο ανατολικά του Μουσείου οικόπεδο, όπου στη συνέχεια χτίστηκε η νέα πτέρυγα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά. Με την ολοκλήρωση της νέας προσθήκης του Μουσείου μπόρεσε να μεταφερθεί το σύνολο της συλλογής Κανελλοπούλου και να εκτεθεί ολοκληρωμένο στο κοινό. Αρωγός της προσπάθειας αυτής και του έργου του Μουσείου υπήρξε το Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Πληροφορίες

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Θεωρίας 12
105 55 Πλάκα
Αθήνα

Τηλέφωνο: + 30 210 3212313, 210 3318873
Fax: + 30 210 3244442
Email: info@canellopoulosmuseum.gr

Εισιτήρια
Από 1/11/17 έως 31/3/18 είναι 2 €
Από 1/4/18 έως 30/10/18 είναι: 4 € το κανονικό και 2€ το μειωμένο

Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη-Κυριακή: 08:00-15:00
Δευτέρα: Κλειστά

A.M.E.A.
Στο Μουσείο υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και οι υποδομές για τα άτομα με κινητικά προβλήματα (ράμπες, ανελκυστήρες).

Πρόσβαση 
Ο επισκέπτης μπορεί να έρθει στο Μουσείο:

ΜΕΤΡΟ: οι πλησιέστεροι σταθμοί είναι Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Θησείο.
Λεωφορείο: η γραμμή 230 (τέρμα Ακρόπολη)
Αυτοκίνητο: χώρος στάθμευσης κοντά στο Μουσείο υπάρχει στην οδό Χατζηχρήστου. Από εκεί, ο επισκέπτης, μέσω του πλακόστρωτου Πικιώνη φθάνει στο Μουσείο.